Un semimaraton rapid, un record Guinness și o soluție pentru depresia post-natală

Alergătoarea amatoare, Lyndy Davis, a avut o sarcină ușoară. După ce s-a calificat pentru „Olympic Marathon Trials”, alergând distanța în 2:39:06 în decembrie 2017, ea a rămas însărcinată în următoarea lună. Pe Instagram, ea posta fotografii din timpul alergărilor sale cu burtica crescândă, inclusiv și din timpul cursei de 12 mile (19,2 km) când se afla la 31 de săptămâni de sarcină. Lyndy a continuat să alerge în timpul sarcinii, iar în ziua în care a intrat in travaliu ea a alergat timp de o oră.

Dar după nașterea fiului său, Quentin, în octombrie trecut, schimbările bruște i-au provocat un șoc.

Până acum, somnul nu a fost ocupația preferată a lui Quentin. În primele luni de viață, Quentin se trezea la fiecare oră. „Ești pur și simplu delirantă în timpul nopții, când trebuie să alăptezi, întrucât ți se pare că și copacii se transformă în figuri, devii foarte extenuată”, spune tânăra mamă.

Deși dna Davis s-a restabilit din punct de vedere fizic, ea a trebuit să renunțe la orele de antrenament. Ea ieșea numai de 1-2 ori pe săptămână doar pentru o plimbare. Antrenorul ei, Rick Lovett, a observat că Lyndy nu se mai ocupă de planificarea antrenamentelor. Când s-a încheiat concediul de maternitate de trei luni (ea lucrează cu normă întreagă la o companie de marketing), tânăra mămică a ajuns la un punct critic. Curând dna Davis și-a dat seama că suferă de depresie post-natală, de aceea a căutat sfaturile unui consilier.

Într-o postare recentă, mama de 29 ani a explicat ce se întâmplă în mintea ei: ea tânjește după libertatea pe care o avea înainte de naștere, are sentimente de vină legate de orice aspect al maternității, toate acestea fiind împletite cu oboseala.

Care este soluția pentru restabilire? - Reluarea antrenamentelor de alergare! Ea a așteptat ca Quentin să împlinească 6 luni, ca să poată alerga cu el în căruciorul sportiv.

Lyndy a folosit un cărucior sportiv cu o curea care se cuplează la nivelul taliei, astfel încât ea poate alerga în mod obișnuit, iar băiatul o poate vedea mereu. Timp de câteva zile ei alergau împreună 90 de minute.

Proaspăta mămică dintotdeauna a admirat alergătoarele cu cărucioare, care reușesc să stabilească recorduri Guinness. Deci, ea și-a ales o cursă. Recordul mondial curent la semimaratonul mămicilor cu cărucioare este de 1:27:34 și a fost stabilit în 2016, însă au fost și participante care au alergat mai repede. De exemplu, Julia Webb, soția lui Alan Webb, deținătorul american al recordului pentru o milă, a alergat aceeași distanță în 1:22:57, în același an. Însă, din punct de vedere oficial, timpul alergării nu a fost modificat în favoarea dnei Webb. În aprilie, Lauren Stroud din Texas a alergat distanța în 1:22:29 și a câștigat cursa. Acest record este încă în așteptarea recunoașterii oficiale.

Dnei Davis ar trebui să i se ofere o altă categorie, deoarece împingerea căruciorului este mai dificilă decât tragerea lui. Așadar, ea a contactat administrația Guinness și i-a informat despre planurile sale. În data de 4 iulie, Lyndy a ajuns a șasea la finișul semimaratonului „Foot Traffic”, organizat pe insula Sauvie, parcurgând distanța în 1:21:38, adică cu tempoul de 3:53 per km. Quentin, bebelușul de 9 luni și 9,5 kg, gângăvea fericit în spatele mamei până pe la jumătatea traseului, înainte de a adormi. Alergarea tinerei mămici a fost înregistrată de soțul ei, care mergea pe bicicletă înainte, și de un alt observator, care mergea pe bicicletă în spate. În plus, împreună cu ea a mai alergat un martor: toate aceste măsuri au fost întreprinse pentru ca recordul să fie înregistrat în cartea Guinness. Dna Davis a aplicat pentru înregistrarea recordului în categoria „cel mai rapid semimaraton pentru femei cu tragerea căruciorului” și ea speră ca cererea ei să fie acceptată timp de 12 săptămâni.

Participarea bebelușului la această cursă a făcut marea diferență. „Am simțit în sfârșit că am reușit să unesc cele două lumi, deoarece am încercat să facem ceva împreună, în locul reluării vechiului meu stil de viață”, spune sportiva.

Dna Davis a menționat că încă nu și-a revenit complet din depresia post-partum, ea își evaluează starea mintală cu nota 7 din 10. Însă ea a reușit să învețe multe, dar și să ofere sfaturi altor părinți. 

Caută căi de practicare ale hobby-ului care îți plăcea înainte de a naște

„Alergarea îmi aduce multă satisfacție. Sacrificarea acestei practici m-a întristat mult. Dacă alergarea este o componentă importantă a vieții tale și ajungi să renunți la acest lucru, lipsa antrenamentelor îți strivește spiritul”, spune ea. Chiar dacă reușești să faci antrenamente doar odată la câteva zile, e mai bine decât deloc.

Mare atenție cum folosești rețelele sociale: nu hrăni cu sân când navighezi pe net

„Cred că este o combinație dezastruoasă. Aceasta poate duce la un dialog negativ interior când stai tete-a-tete cu bebelușul tău”, afirmă dna Davis. Sportiva și-a dat seama de felul cum Instagram îi influențează viața, mai ales postări despre antrenamentele de succes ale mămicilor sau despre copiii lor care dorm bine în timpul nopții. „Este un lucru foarte descurajant pentru persoanele care dorm rău noaptea și luptă cu depresia post-natală”, zice alergătoarea. În opinia ei, mai mulți alergători de elită ar trebui să-și împărtășească istoriile în mod integral, adică inclusiv și momentele dificile: zilele în care au trebuit să scurteze antrenamentele sau în care copilul „făcea nazuri” sau se îmbolnăvea.

În general, se poate renunța la urmărirea cuiva pe rețelele de socializare, iar în retrospectivă, proaspăta mamă consideră că și ea ar trebui să fie mai atentă la cuvintele pe care le folosește în postările proprii din timpul sarcinii sale active, ținând cont că nu toate femeile au o sarcină la fel de ușoară.

Tricoul pentru încălzire se transformă într-o cuvertură perfectă pentru copilul din cărucior

Dacă dorești ca bebelușul tău să se bucure de antrenament împreună cu tine, fă o încălzire scurtă, iar apoi învelește copilul în tricoul tău ca într-o cuvertură. Copiilor le place mirosul mamei sau al tatălui, aceasta reprezintă o „apă de toaletă” a părintelui transpirat, care are un mare avantaj.

sursă:sporter.md
0
Top evenimente