Mai multe dovezi că gândirea pozitivă ajută alergării

Un nou studiu vine să susțină teoria despre „puterea minții asupra materiei”.

Yogi Berra, faimosul jucător de baseball, a spus odată: ”Baseball-ul este un joc 90% mintal (iar restul fizic)”.

Același lucru este valabil și pentru alergare. Fără îndoială, ambele genuri de sport necesită mult antrenament, dar dacă vizualizezi ceva în mintea ta și îți spui „eu pot face asta”, vei ajunge departe. Actualmente, o nouă cercetare în cadrul Universității Stanford a confirmat această teorie.

Într-un studiu publicat în revista „Nature Human Behaviour” („Natura comportamentului uman”), cercetătorii au testat variantele genelor CREB1, care direct afectează capacitatea de exersare, celor 116 de participanți. Deci, testul a constat în următoarele: participanții au trebuit să depună efort maxim, alergând pe banda rulantă, ceea ce a ajutat la determinarea ratei de eliminare a dioxidului de carbon din sânge, precum și capacitatea pulmonară. Cercetătorii nu le-au spus nimic subiecților despre gena CREB1.

O săptămână mai târziu, participanții au revenit și și-au citit rezultatele testului genetic individual. De asemenea, ei au făcut cunoștință cu o broșură informativă despre efectele variantei genei CREB1 asupra capacității de exersare, a rezistenței, a senzațiilor de oboseală și asupra senzațiilor obținute în timpul exersării.

Deci, care este concluzia? Cu toate că cercetătorii cunoșteau statutul actual al genelor subiecților, în mod aleatoriu, ei au atribuit fiecărei persoane fie riscul genetic înalt al capacității de exersare, fie riscul scăzut al capacității de exersare (adică, capacitatea de tolerare înaltă a unui volum mare de exerciții).

Apoi, subiecții au efectuat aceleași exerciții de alergare pe banda rulantă ca și cu o săptămână înainte, doar că, de această dată ei își „cunoșteau” capacitatea de rezistență.

„Am făcut acest lucru, deoarece am dorit să aflăm care este efectul adevărat al riscului genetic al capacității de exersare, precum și să putem determina efectul riscului genetic perceput de oameni”, a afirmat Brad Turnwald, principalul autor al cercetării, doctor în filosofie.

Rezultatele au fost clare: comparativ cu rezultatele primului test de alergare pe bandă, subiecții, cărora li s-a spus că au o variantă a genei legate de capacitate slabă de exersare, au avut o capacitate scăzută de eliminare a bioxidului de carbon din sânge, iar capacitatea pulmonară a scăzut cu 2 litri per minut și au încetat să alerge cu 22 secunde mai devreme.

Participanții, care au crezut că dețin forma genei CREB1 cu rezistență înaltă, au alergat cu 47 secunde mai mult decât în timpul primului test, precum și s-au supraîncălzit cu 67 secunde mai târziu.

Adevărat este faptul că o variantă a genei CREB1 se asociază cu o capacitate aerobică mai slabă: persoanele cu această formă a genei chiar au avut tendința să îndeplinească exercițiile fizice mai rău decât ceilalți, iar în unele cazuri, „efectele riscului genetic perceput” au fost mai mari decât efectele reale ale genei asupra participanților.

Așadar, care este mai exact conexiunea dintre minte și corp? Conform spuselor dr. Turnwald, dacă omul se gândește la un anumit risc genetic, acest lucru va determina direcția atenției lui și modul de interpretare a informației.

„Informația cu privire la riscul genetic are o deosebită putere asupra modelării performanțelor psihice și fiziologice, deoarece oamenii tind să creadă că genele „prezic” rezultatele, iar în acest fel, ei minimalizează importanța propriului comportament”, a spus el.

Cu alte cuvinte, dacă te gândești la faptul că deții forma genei cu capacitate slabă de exersare, s-ar putea să începi să crezi că antrenamentele sunt dificile și că ești obosit, ori de câte ori faci exerciții.

„Deoarece procesele psihice, inclusiv modul de gândire, așteptările și convingerile, sunt direct legate de sistemele fiziologice ale organismului. Această formă de gândire poate schimba radical atitudinea persoanei și modul de funcționare a organismului, dacă se gândește la riscul genetic”, susține dr. Turnwald.

Concluzie: cel mai probabil că nu cunoști propriul statut al genei CREB1, dar doar gândul că ai fi predispus la o capacitate aerobă slabă (adică, îți este greu să menții același tempo ca și prietenii tăi cu care alergi sau provii dintr-o familie neatletică), poate afecta negativ performanțele tale sportive.

Așadar, gândește-te mai puțin la imaginea ta genetică și mai mult la metodele de amplificare a nivelul tău de fitness. Există câteva strategii care te pot ajuta să-ți îmbunătățești modul de gândire, dar și performanțele sportive. De exemplu, repetă constant mottoul personal sau divizează scopul principal în unele mai mici, dar realizabile. Ține minte: toți sunt diferiți, deci, găsește ce ți se potrivește anume ție.

sursă:sporter.md
0
Top evenimente