loading...

На Milestii Mici Wine Run проданы все слоты с дегустацией

У тех, кто хочет принять участие в забеге с самой необычной трассой в Европе Milestii Mici Wine Run, остались последние дни, чтобы зарегистрироваться. Все слоты с дегустацией уже проданы, а на «10 km Race» остались последние 30 мест.

16 января, 15:21543
Franzeluta побеждает в командном чемпионате РМ по настольному теннису

В прошедшие выходные дни (28 и 29 декабря) в нашей столице завершился очередной, 24 командный чемпионат Молдовы по настольному теннису, в котором новым чемпионом республики стала самая титулованная команда страны кишиневская Franzeluta

30 декабря, 08:372660
В Кишиневе прошел седьмой благотворительный забег Maratonul de Crăciun

В воскресенье, 22 декабря, в Кишиневе вновь прошел праздничный забег Maratonul de Crăciun by Naturalis. Участники не только пробежали 3 км и собрали новогодние подарки, но также сделали доброе дело.

23 декабря, 15:103131
Donaris Vienna Insurance Group присоединяется к Maratonului de Crăciun

22 декабря мы встретимся на Площади Великого Национального Собрания, чтобы создать атмосферу счастья и добра вместе с нашим партнером Donaris Vienna Insurance Group – организацией, которая поддержит участников Maratonul de Crăciun by Naturalis

18 декабря, 14:232972
18 октября, 07:11894

Alpinistul care a urcat din prima încercare la 8.000 de metri

Performanţă impresionantă pentru alpinistul român Radu Albu. A reuşit să urce din prima încercare cei peste 8 mii de metri ai Vârfului Manaslu din Munții Himalaya.

Radu Albu este singurul alpinist român care a reușit performanța de a escalada anul acesta al optulea cel mai înalt vârf al lumii. Dar drumul spre succes nu a fost deloc uşor, transmite Ştiri.md cu referire la tvr.ro.

Alpinistul s-a antrenat un an de zile pentru asta, dar înainte de a merge în Nepal, s-a acomodat cu Vârful Kilimanjaro din Africa.

Lipsa de oxigen şi temperaturile care ajungeau la minus 45 de grade Celsius nu l-au descurajat pe Radu, iar în final a reuşit să ţină În mână steagul României la peste 8.000 de metri altitudine.

Radu Albu este pasionat de munte de când se știe. A cutreierat țara în lung și lat, dar a visat mereu să ajungă pe Acoperișul Lumii adică în lanțul muntos Himalaya. Pentru oricare alpinist din lume un vârf de munte care depășește 8 mii de metri este o provocare.

Pregătirile pentru a urca pe vârful Manaslu au durat un an de zile.

"Încerci să îți obișnuiești corpul cu lipsa de oxigen și îl urci treptat și cobori organismul la altitudini tot mai mari. În prima zi îl urci la 5 mii și cobori la 4 mii, a doua zi urci la 5.500 și cobori la 4.500 eu am făcut pentru Manaslu 3 cicluri de aclimatizare" – Radu Albu.

Lipsa de oxigen nu a fost sigura problemă. Temperaturile foarte scăzute pun la încercare orice alpinist cu experiență. Senzațiile tari a început să le simtă când a ajuns la cota de 7.500 de metri.

Alpinistul povestește că în momentul în care a ajuns în vârf a uitat de toate durerile fizice. Tot ce a contat a fost victoria, iar sentimentul a fost unic.

"În momentul în care am ridicat steagul am realizat că de fapt sunt omul, în acea secundă, la cea mai mare altitudine de pe planetă" – Radu Albu.

Planurile lui Radu nu se opresc aici. Tânărul spune că nu se va lăsa până nu va cuceri toate vârfurile de peste 8.000 de metri accesibile din lanțul muntos Himalaya.

0