loading...

ЛЕТО – без травм

Травмы в виде ушибов и растяжений – одна из неприятностей, от которых не застрахован ни один человек, вне зависимости от возраста и образа жизни

16 июля, 11:266650
Марафон Силы и Красоты

И в карантин бывают хорошие новости! 2020 - год как-то не складывается, поэтому мы решили устроить ему бойкот и подготовиться провести активное и здоровое лето

24 июня, 06:457670
18 октября, 07:111053

Alpinistul care a urcat din prima încercare la 8.000 de metri

Performanţă impresionantă pentru alpinistul român Radu Albu. A reuşit să urce din prima încercare cei peste 8 mii de metri ai Vârfului Manaslu din Munții Himalaya.

Radu Albu este singurul alpinist român care a reușit performanța de a escalada anul acesta al optulea cel mai înalt vârf al lumii. Dar drumul spre succes nu a fost deloc uşor, transmite Ştiri.md cu referire la tvr.ro.

Alpinistul s-a antrenat un an de zile pentru asta, dar înainte de a merge în Nepal, s-a acomodat cu Vârful Kilimanjaro din Africa.

Lipsa de oxigen şi temperaturile care ajungeau la minus 45 de grade Celsius nu l-au descurajat pe Radu, iar în final a reuşit să ţină În mână steagul României la peste 8.000 de metri altitudine.

Radu Albu este pasionat de munte de când se știe. A cutreierat țara în lung și lat, dar a visat mereu să ajungă pe Acoperișul Lumii adică în lanțul muntos Himalaya. Pentru oricare alpinist din lume un vârf de munte care depășește 8 mii de metri este o provocare.

Pregătirile pentru a urca pe vârful Manaslu au durat un an de zile.

"Încerci să îți obișnuiești corpul cu lipsa de oxigen și îl urci treptat și cobori organismul la altitudini tot mai mari. În prima zi îl urci la 5 mii și cobori la 4 mii, a doua zi urci la 5.500 și cobori la 4.500 eu am făcut pentru Manaslu 3 cicluri de aclimatizare" – Radu Albu.

Lipsa de oxigen nu a fost sigura problemă. Temperaturile foarte scăzute pun la încercare orice alpinist cu experiență. Senzațiile tari a început să le simtă când a ajuns la cota de 7.500 de metri.

Alpinistul povestește că în momentul în care a ajuns în vârf a uitat de toate durerile fizice. Tot ce a contat a fost victoria, iar sentimentul a fost unic.

"În momentul în care am ridicat steagul am realizat că de fapt sunt omul, în acea secundă, la cea mai mare altitudine de pe planetă" – Radu Albu.

Planurile lui Radu nu se opresc aici. Tânărul spune că nu se va lăsa până nu va cuceri toate vârfurile de peste 8.000 de metri accesibile din lanțul muntos Himalaya.

0