Despre proiect

Despre proiect

Despre proiectul Sporter

Sporter este o organizație non-guvernamentală, non-profit, care desfășoară evenimente sportive publice în Moldova, în diverse discipline: alergare, ciclism, înot, triatlon, curse cu obstacole, curse pe teren accidentat, duatlon, aquatlon etc.


Istoric

Organizația publică Sporter a fost fondată pe 9 octombrie 2013 de omul de afaceri și sportivul Dmitrii Voloșin. În acel an, Sporter a organizat primul eveniment de alergare „500 mii de centimetri” pe distanța de 5 km, la care au participat peste 50 de persoane. În cei 8 ani de activitate, organizația a desfășurat 66 de evenimente sportive. Numărul participanților variază de la 400 la 20 000 de persoane.


Scopul proiectului

Scopul principal al proiectului este promovarea unui stil de viață sănătos și dezvoltarea sporturilor de amatori în Moldova.

Site-ul sporter.md își propune să promoveze evenimentele Sporter și să mediatizeze cele mai recente știri din lumea sportului.


Obiective:

● Promovarea unui stil de viață sănătos

● Crearea unei comunități sportive în țară

● Popularizarea sporturilor de amatori în Republica Moldova

● Dezvoltarea turismului în Republica Moldova

● Dezvoltarea sporturilor pentru copii


ColaborăriÎn martie 2018, Federația de Triatlon din Republica Moldova a devenit parte a organizației Sporter, în frunte cu președintele Dmitri Voloșin.Platforma Sport

Sporter este liderul platformei Sport, creată în cadrul Programului “Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de UNDP. Programul include ONG-uri și asociații profesionale de pe ambele maluri ale Nistrului și își propune să implementeze proiecte comune de dezvoltare.

Printre parteneri se numără UE, UNDP, “Poduri de încredere peste Nistru”.

Pe 29 februarie 2020, Sporter a lansat o serie de traininguri la tema “Organizarea evenimentelor publice”.


Săptămâna Europeană a Sportului 2019

Săptămâna Europeană a Sportului este cea mai mare mișcare sportivă din lume, care reunește milioane de oameni din peste 40 de țări. În 2019, în perioada 23-30 septembrie, în diferite țări ale lumii au avut loc simultan zeci de mii de evenimente și competiții sportive sub sloganul #BeActive.

Pe 23 septembrie, în PMAN, a avut loc ceremonia oficială de deschidere a celei de-a cincea Săptămâni Europene a Sportului #BeActive - Fii activ. Fii sportiv. Fii pozitiv.

Pe perioada ceremoniei de deschidere, piața din centrul Chișinăului s-a transformat în cea mai mare zonă deschisă pentru jocuri și competiții sportive, la care au participat toți copiii interesați.


Promovarea turismului

Evenimentele Sporter mai au și scopul de a atrage participanții străini, fiind concepute pentru a demonstra cultura și tradițiile Moldovei. Din 2015, Sporter desfășoară seria de curse Wine Run, bazată pe idei originale. Aceste competiții sunt organizate pentru popularizarea și familiarizarea turiștilor locali și străini cu unul dintre cele mai importante sectoare agricole din Republica Moldova – viticultura. Evenimentele au loc în beciurile de la Cricova, în podgoriile de la Chateau Purcari și în galeriile de vin Mileștii Mici. De asemenea, în fiecare an, persoanele din străinătate vin să participe la Maratonul Internațional Chișinău (Chisinau International Marathon).


Marathon for all 2018 - 2019

Cu sprijinul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Sporter a deschis, în cadrul Maratonului Internațional Chișinău, o categorie pentru participanții în scaune rulante. Participanții la această categorie concurează în mod egal cu toți ceilalți, de sine stătător sau cu sprijinul parțial al voluntarilor. Câștigătorii categoriei Marathon for all la distanțe de 10, 21 și 42 km sunt premiați separat.


Voluntariat

Sporter promovează voluntariatul și are propria sa echipă de voluntari, care include peste 500 de participanți din toată Moldova. Deja de cinci ani, echipa de voluntari contribuie la organizarea și desfășurarea evenimentelor sportive.

În 2019, clubul de voluntari Sporter Voluntariat a fost premiat în cadrul Festivalului Național al Voluntariatului la nominalizarea „Cea mai activă organizaţie/asociaţie obştească, care promovează voluntariatul”.


Evenimente organizate de Sporter:


2012 - 2019 - Maratonul de Craciun — cursa anuală costumată pentru toată familia, desfășurată în scopuri caritabile, în ajunul sărbătorilor de iarnă. (video)

2013 - 2018 - Sea Mile — competiția de înot în apă deschisă. (video)

2014 - 2019 - Chisinau Criterium — cursa urbană anuală de ciclism din Moldova, care se desfășoară pe străzile centrale ale Chișinăului. (video)

2014 - 2019 - Puzzle day — campionatul de asamblare a puzzle-urilor la viteză pentru amatori și profesioniști. (video)

2015 - 2019 - Chisinau International Marathon (Maratonul Internațional Chișinău) – cel mai grandios eveniment sportiv și cea mai de amploare cursă de alergare din Chișinău pe distanțele de 42, 21, 10, 5 și 1,5 km. (video)

2015 - 2019 - Kids Run Day — competiții de alergare pentru copii, desfășurate în cadrul Maratonului Internațional Chișinău. (video)

2016 - 2019 - Hell Run — cursa costumată, desfășurată în ajunul Zilei tuturor sfinților (Halloween). (video)

2016 - 2018 - Cricova Wine Run — cursa de 10 km din seria Wine Run, care se desfășoară pe timp de iarnă, la o adâncime de aproape 100 de metri în beciurile Combinatului de vinuri Cricova. (video)

2017 - Bălți Half Marathon — cursa desfășurată la Bălți pe distanțele de 21, 10 și 5 km. (video)

2017 - 2019 - Kids Criterium — competiție de ciclism pentru copii. (video)

2017 - 2021 - Rubicon — ştafeta ultra-maratonică anuală din Moldova, al cărei traseu străbate întreaga țară. Timp de trei zile, sportivii aleargă fără încetare prin țară, de la nord la sud. În fiecare an, timp de trei ani, ruta și traseul se schimbă. (video)

2017 - 2019 - Purcari Wine Run — cursa de 10 km din seria Wine Run, care se desfășoară pe timp de vară, pe teren accidentat, în podgoriile Chateau Purcari. (video)

2018 - 2019 - Triathlon Triumph — campionatul anual de triatlon în aer liber. Această competiție combină trei discipline simultan: alergarea, înotul în apă deschisă și ciclismul. (video)

2018 - 2019 - Kids Triathlon Triumph — campionatul Moldovei de triatlon pentru copii. (video)

2018 - Cahul Maraton 10 km — cursa de 10 km, desfășurată în cadrul programului „Cahul - Capitala Tineretului 2018”.

2018 - 2019 - Hai Haiduci! Sport and Music Fest — festival de sport și muzică, care include curse de alergare pe teren accidentat, precum și curse pe biciclete de munte. Evenimentul are loc în incinta complexului etno-cultural Vatra. (video)

2018 - 2019 - Glodiator Mud Race — competiție de alergare din Moldova, realizată într-un format nou. Traseul prezintă o bandă cu obstacole pe care numai adevărații gladiatori le pot înfrunta. (video)

2018 - 2019 - Marathon for all — cursa competitivă pentru atleți în scaune cu rotile. (video)

2018 - Indoor Triathlon — competiție de triatlon în interior. (video)

2018 - Kids Indoor Triathlon — competiție de triathlon în interior pentru copii. (video)

2019 - Criterium Kids Duathlon — competiție pentru copii, desfășurată în cadrul Chisinau Criterium, care constă din 3 etape: alergare, ciclism, alergare. (video)

2019 - Kids Glodiator Mud Race — cursa cu obstacole pentru copii. (video)

2019 - 2020 - Milestii Mici Wine Run — cursa vinicolă de 10 km, care se desfășoară prin galeriile subterane ale Combinatului de vinuri Mileștii Mici. (video)


Evenimente în parteneriat

Sporter a desfășurat peste 500 de evenimente în parteneriat. Cele mai semnificative dintre ele sunt:

Campionatul Republicii Moldova de alergări pe şosea pe distanțele de 5 și 10 km, desfășurat la Ungheni, în parteneriat cu Federația de Atletism din Moldova și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Olympic Fest — este un festival care reunește sportivi profesioniști și amatori, în scopul promovării unui stil de viață sănătos și a mișcării olimpice.

Campionatul de motocross – o serie de competiții de motocross în parteneriat cu Federația Motocross din Moldova.

“Împreună spunem NU traficului de ființe umane!” — o cursă de 5 km, desfășurată în scopul educării și informării publicului despre fenomenul traficului uman. Evenimentul a avut loc în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe.

Campionatul Bodyguard — competiții pentru bodyguarzii Serviciului Gărzii de Stat din Republica Moldova.

MTB Cupa Moldovei și Orheiul Vechi XCM — o serie de evenimente care vizează dezvoltarea ciclismului în parteneriat cu clubul MTB din Moldova.